Sahabat Yang Terchenta

Monday, 21 November 2011

Festival Filem Malaysia


Hari ni nak cter sikit pasal Festival Filem Malaysia (FFM) malam semalam. Rasanya ramai yang tengok kan? Termasuk la zyra :)) Ok, kita mulakan dengan pengacara dulu, pengacara malam semalam ada part agak merapu sikit, tapi xpela kan. Bukan senang nak mengacara majlis yang besar macam tu. Keputusan semalam ok la, tapi xtw la bagi korang kan? Dah pastinya zyra mengharapkan si Syamsul Yusuf yang dapat bolot anugerah semalam,hehe. Tapi alhamdulillah, ada jugak rezeki dia. Dpt pengarah terbaik untuk kali ke-2 & ada beberapa lagi filem dia yang dapat anugerah malam semalam. Agak kecewa sikit bila dia xdpt filem terbaik (agak2 la semua nak kasi Syamsul menang kan?haha) Untuk filem terbaik KRU yang dapat anugerah tu. Xtw la tang mana terbaiknya kan, sbb zyra pon xtgk cter ni, so xblh nak comment byk2. Pelakon lelaki terbaik yang pastinya Syamsul tewas dgn Shaheizy Sam. Eh! Korg perasan n Nur Kasih The Movie xdpt ape2 anugerah? 1 pon xde, rasanya filem tu agak kecoh2 jugak masa keluar dulu, tapi 1 anugerah pon tarak. Untuk persembahan malam semalam yang best, rasanya persembahan Anuar Zain, dgn lagu sedetik lebih and Salamiah Hasan, yang lagu gelombang tu. Ok! Jom kita tgk2 sikit gambar sekitar majlis FFM malam semalam.

Maya Karin
Diana Danielle
Jue Evans
Kilafairy
Liyana Jasmay
Neelofa
Syamsul Yusuf
Fazura
Gambit
Mia Sara Nasuha




Awal & Scha
Tizz Zaqyah & Remy Ishak
Shaheizy Sam



Keputusan Penuh
1. Anugerah Box Office – KL Gangster
2. Anugerah Khas Juri Yang Pertama – Sidik Hussien
3. Anugerah Khas Juri Yang Kedua – Filem Libas
4. Anugerah Khas Juri Yang Ketiga – Allahyarham Zami Ismail
5. Anugerah Skor Muzik Asal Terbaik – Edry Abdul Halim (Hikayat Merong Mahawangsa)
6. Anugerah Pereka Kostum Terbaik – Hikayat Merong Mahawangsa
7. Anugerah Penyunting Terbaik – KL Gangster (Syamsul Yusof & Hisham Jupri)
8. Anugerah Penataan Bunyi Terbaik – KL Gangster (Hisham Jupri & Rizal Ashreff)
9. Anugerah Cerita Asal Terbaik – Filem Libas
10. Anugerah Lakon Layar Terbaik – KL Gangster
11. Anugerah Sinematografi Terbaik – Hikayat Merong Mahawangsa
12. Anugerah Penataan Seni Terbaik – Hikayat Merong Mahawangsa
13. Anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik – Faezah Elai (Filem Cun)
14. Anugerah Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik – Shofi Jikan (Filem KL Gangster)
15. Anugerah Pencapaian Gemilang – Michelle Yeoh
16. Anugerah Pelakon Wanita Terbaik – Eja (Filem Janin)
17. Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik – Shaheizy Sam (Filem Kongsi)
18. Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat – Tan Sri Jins Shamsuddin
19. Anugerah Pengarah Terbaik – Syamsul Yusof (KL Gangster)
20. Anugerah Filem Terbaik – Hikayat Merong Mahawangsa

2 comments:

  1. wah..minat ngn syamsul yusof yer? ngn yusof haslam ta minat? tapi bagusla..atleast ada yg support pembuat filem negara..

    ReplyDelete
  2. ha.ha. minat syamsul,tp support gk la yusuf haslam tu. huhu

    ReplyDelete

Nak beri komen?? Dinasihatkan beri komen secara berhemah, membina dan positif. Jauhkan dari unsur-unsur provokasi. Terima Kasih dan harap maklum.

Teman sejati hanyalah amal :)