Sahabat Yang Terchenta

Friday, 9 March 2012

Hati-Hati Bila Membeli Handphone.


Assalamualaikum wbt...

Korang pernah terfikir rahsia bagaimana nak tau status keaslian telefon bimbit korang yang ori? Hurmm ye la, buatan original ke, cetak rompak ke, mula2 aku pun tak tau..hehehhe tapi ada kawan ni share kat FB cara bagaimana nak check keaslian HP kita..
Ok cer korang try yek... :-)

Gambar dan sumber  dari FB.

RAHSIA YG ANDA X TERFIKIR ! BERHATI2 SEMASA BELI HP...

Untuk mengetahui status keaslian buatan telefon bimbit anda

  sila taip *#06#
  akan keluar IMEI [International Mobile Equipment Identity]
►  semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8
... Contoh : 359871042441353
... Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 04

02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
08 atau 80: dari Germany = KUALITI SEDERHANA
01 atau 10: dari Finland = TERBAIK
00 atau 03 atau 04: dari kilang asal = SANGAT TERBAIK
13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI & MERBAHAYA

Haaa dapat tak? Sekian terima kasih..hehehhe
Zatie punya code IMEI 04 - HP Samsung Galaxy Tab 7 Plus...  i love Tab.!!

3 comments:

  1. Bole percaya ke bende ni?

    ReplyDelete
  2. tu lah kebanyakkan dpd samsung centre adalah 05..xde statement pun..

    ReplyDelete
  3. samsung original 05 la.. sume device yg beli betol2 kat kedai samsung , bukan kedai handfon lain sume kod imei dia 05.. kalau 04 tu cina punya.. sbb ada salah sorang customer dia nk claim warranty kat samsung centre tapi tak dapat sebab dia punya emei tak sah , sbb dia beli dgn retail kedai handphone biasa , not stuff samsung.. lagi satu senang je nak cek original , kod imei sama yg tertera kat bahagian bateri fon dan yg tercata kat kotak. Kalau tak sama yg tu sah2 bukan orginal tapi AP set. Tapi jangan risau , AP and orginal set sama. AP set original dgn hrga yg lebih murah tapi ianya tak de warranty dr samsung la. dia ada warranty dr pihak syarikat yg jual tu je. kalau rosak ke ape pndai2 la deal dgn tmpat yg beli hfon tu. tp ada org dia suka beli AP , sbb mmg ori cuma x de warranty , bak kata member aku , kalau kita pandai jaga fon buat apa perlu warranty , harga AP pun jauh lebih murah up to 300 beza nya tau.. tapi aku beli mmg kat samsung centre , and boleh scan kat samsung servis sama ada kita puna device ori ke tak. thats all :D

    ReplyDelete

Nak beri komen?? Dinasihatkan beri komen secara berhemah, membina dan positif. Jauhkan dari unsur-unsur provokasi. Terima Kasih dan harap maklum.

Teman sejati hanyalah amal :)